Op.Dr.Hüseyin Kan
Ana Sayfa Sıkça Sorulan Sorular Eliminasyon Diyeti

Eliminasyon Diyeti

0
Eliminasyon Diyeti

Sindirim sistemi tarafından tolere edilemeyen dolayısı ile tam sindirilemeyip organizmaya toksin etki oluşturur. Buna bağlı halsizlik, dalgınlık, kas-eklem-baş ağrısı, uykusuzluk, bulanık görme, sinirlilik, karında şişkinlik(daha çok gaza bağlı),gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur. İntolere gıdaları değişik metot ve testlerle tesbit edilir. Hastanın diyet listesinden çıkartılırsa şikâyetleri büyük oranda kaybolur. Eliminasyon diyeti de bu yöntemlerden biridir. İnsanlarda daha çok intolerasyona neden olan gıda grupları 3-6 hafta süre ile yasaklanır. Bunlar dışındakiler serbesttir. Bu süre sonunda hastanın şikâyetleri kaybolur. Son gıda grubundan(soya ürünleri) başlanarak 4 günde 1, bir gıda grubu serbest bırakılır. Dört gün içinde yukarıda saydığımız toksik etkiler ortaya çıkarsa bu grup gıdalar tamamen yasaklanır. Bu şekilde bütün gıda grupları(kuru yemişler, yumurta, balık ve deniz ürünleri, et ürünleri, süt ürünleri, unlu gıdalar)4 gün ara ile verilerek test tamamlanır. Toksik etki görülen gıda grupları en az iki yıl besin listesinde çıkartılır.

En sık gördüğümüz İNTOLERE gıda grupları;

  • Unlu ve şekerli gıdalar,(ekmek, bulgur, pirinç, makarna, baklava, börek, hertürlü tatlı, bal)
  • Süt ürünleri,(süt, yoğurt, kefir, peynir)
  • Kırmızı ve beyaz etler,(kuzu, keçi, köy tavuğu hariç)
  • Balık ve deniz ürünleri,
  • Yumurta,
  • Kuru yemişler,(badem, ceviz, fındık, fıstık, antepfıstığı, ayçiçeği)
  • Soya ürünleri.